1968 – A Saucerful Of Secrets

29 Haziran 1968’de piyasaya sürüldü ve İngiltere’de 9 numaraya kadar yükseldi. Grubun beyninin yaşadığı ruhsal sorunlar ve uyuşturucu problemi yüzünden bir çok parçanın, gruba destek olarak alından David Gilmour tarafından da çalındığı bir albümdür. Bazı parçalarda Gilmour ve Barrett’in birlikte duyulduğu sanılıyor.

Barrett, bir süre sonra Abbey Road’ın bekleme odasında tutulup, kayıda gireceği zamanı bekleyerek zamanını geçirmeye başlamıştı.
Albümün kapağı Hipgnosis adıyla çalışan Storm Thorgeson ve Aubrey ‘po’ Powell tarafondan yapıldı ve EMI şirketinin The Beatles’dan sonra kapak tasarımı için anlaştığı ikinci şirket oldu.
Storm okuldan Waters ve Barrett’in arkadaşıydı. Let There Be More Light (Waters) “Üçüncü türle karşılaşma”yla ilgili basit bir öykü olan şarkının ilk dakikaları stereophonic imgelerin neler yapabileceğini gösteriri. Parçanın bokallerini yapmak Gilmour ve Wright’a düştü. Vokal dağılımı şarkıları kimlerin yazdığına bakmaksızın yapılıyordu. Bu parça 1968 Ağustos ayında Gilmour ile yapılan ilk BBC stüdyo çalışmasında kaydedilenlerden biriydi.

Canlı çalınan az sayıdaki yorumlarından bir tanesi Tour En Scéne programı için yapıldı. Remember A Day (Wright) Çocukluğun o karmaşadan uzak günlerinin hoş bir hatırası olan parça “Piper…”dan çıkarılmış bir bölümdür. Parçanın kaydı Syd gittikten sonra bitirildiyse de gitarı o çalmış, vokalleri ise Wright yapmıştır. Daha sonra “Relics” adlı toplama albüme de ilave edildi.

Set The Controls For The Heart Of The Sun (Waters) İlk olarak Syd gruptayken 1967 Ekim ayındaki ilk BBC stüdyo çalışmasında çalındı. Parçada bugün artık tam olarak hatırlanamamasına nedeniyle grubun beş kişilik Barrett ve Gilmour’lu halinin tek kaydı olduğu sanılıyor. Waters, şarkının sözlerini, İngilizceye çevirilmiş bir Çin şiir kitabından aldığını söylemiştir. Parçanın canlı olarak çalınan versiyonları “Ummagumma”, 1970 Haziran ayında Hollandada Kralingen Pop Festivalinde kaydedilen Stamping Ground adlı video filminde ve Live at Pompeii de bulunabilir. Grup parçayı 1973 yılına kadar yorumladıysa da 13 yıl bir daha hiç ele alınmadı. Waters 1984 yılı “Pros and Cons” ve 1999 ve 2002 yıllarındaki “In The Flesh” turnelerinde yeniden çaldı.

Corporal Clegg (Waters) Syd kendi isteğiyle, Waters’in militarizme öfkesini yansıtan ilk parçalarından biri olan bu parçada kendi isteğiyle çalmaz. Bu tema yirmi beş yıl boyunca Floyd dinleyicilerinin çok tanıdığı bir tema olarak önlerine gelecektir. Şarkıdaki acı çeken savaş gazisinin adı, 1962 yılında Hammer şirketinin yayınladığı bir korku filmi olan Night Creatures’deki Albay Glegg’den etkilenerek konulmuş olabilir. Kazoo solosu ise popüler müziğin tarihindeki ilk ve tek kazoo solosudur.

A Saucerful Of Secrets (Waters/Wright/Gilmour/Mason) Toplam 4 bölümden oluşan parçanın bölüm adları 1969 yılında “Ummagumma” albümü çıkana kadar yayınlanmadı. Bu bölümlerin nerede başlayıp nerede bittiği de belli değildir. Burada vereceğim süreler sadece fikir vermek içindir.
Gilmour’a göre savaş hazırlıklarını anlatan “Something Else” adlı ilk bölüm zillerle başlar. 4. dakika da “Syncopated Pandemonium” adlı Mason’a ait davul bölümü başlar.
Gilmour burada gitar’ı, mikrofon ağağına sürerek çalarken savaşı anlatır. “Storm Signal”a geçiş klavye soundlarıyla yapılır ve savaş zararlarını tasvir eder. Son bölüm ise 8.39 da başlayan, uzayıp giden org sesleri ve rüya gibi vokalleriyle “Celestrial Voices”dir. Parça, “Atom Heart Mother”, “Echoes” ve “The Dark Side of The Moon”a giden yolun ilk evresi olarak görülebilir.
İlk olarak 1968 Haziran ayında bir BBC stüdyo çalışması sırasında “The Massed Gadgets Of Hercules” adıyla çalındı. “Live At Pompeii” film kayıtlarından itibaren bir daha seslendirilmedi.

(Webmaster`in anısı: Bu albümle ilgili bir anım; 1980 yılında, Türkiyede çıkan, kapağında ilk albümün resmi olmasına karşın altında “Ummagumma” yazan tuhaf bir baskıyı edinmiştim. Eve geldiğimde o güne kadar Pink Floyd olarak bildiğim gruba ait olmayan çok daha değişik bir müzikle karşılaştığımı fark ettim. Bugün hatırladığım kadarıyla “The Piper At The Gates Of Dawn”, “A Saucerful Of Secrets” ve “Ummagumma” karışımı bir albümdü. Bir gece kocaman evimizde yalnız iken, o geceye kadar pikaba koyup koyup çıkarttığım, beni müzik olarak hiç de tatmin etmeyen bu albümü dinlemeye karar verdim. Parçalar birbiri ardına geçti ancak bir parçaya geldi ki, o parçada gerçek bir sinir harbi yaşamama neden oldu kendimle. Her dakikasında daha çok gerildiğimi düşünmeye başladım. Bir davul başlamış biteviye tekrar edip duruyordu. En nihayetinde daha fazla devam edemeyeceğimi düşündüm ve pikaptan plağı sinirle kapıp çıkarttım. Bahçeye çıktım ve plağı bacağımda zorlaya zorlaya kırdım. Bir plağa gösterdiğim en şiddetli ilk ve son tepki bu oldu. Parçanın “A Saurceful Of Secrets” sinirlerimi geren bölümü ise Nick Mason’un davul partisyonunu çaldığı bölüm olduğunu seneler sonra öğrendim. 

See Saw (Wright) Syd Barrett’in de çaldığı sanılan bir başla Wright şarkısı. Jugband Blues (Barrett) Bu parça, ikinci albüme alınmasını en azından Peter Jenner ve Andrew King’in gerçekten istediği tek Barrett bestesi ve kendisinin söylediği tek şarkıdır. Onlar “See Emily Play” 45liğinden sonra bu parçanın piyasaya çıkartılması taraftarıydılar. Şarkı ne bir blues parçasıdır, ne de Jugband denen Skiffle gruplarının öncüleri tarafından çalınmıştır. Barrett, Salvation Army (Kurtuluş Ordusu) adındaki yoksullara yardım eden hristiyan organizasyonu bandosunu, kayıtların yapıldığı De Lane Lea stüdyolarına getirmesine karşın onları parçanın ortasındaki kaotik ortamda kullanmıştır. Kendilerine istediğinizi çalın demişti ama sonuçta Barrett’in şizofren sözlerine çok etkili şekilde katkıda bulundular. Stereo ve mono kayıtları arasında en büyük fark bu parçadadır. Mono versiyonunda daha fazla gitar ve farklı vokaller vardır. Kanadada basılan “A Nice Pair” albümündeki versiyonu hiçbir yerde yer almayan farklı bir miks ile piyasaya sürülmüştür.

Not: Andy Mabbett’in “Bütün Plakları ve CDleriyle” adlı kitaptan alıntılar yaparak yazılmıştır.

Okan hakkında

PinkFloydTurk.Net admini, Floyd fanı, müziksever, eski ses mühendisi, amatör astrofotoğrafçı.

21 Ekim 2007 tarihinde Albümleri, Roger Waters Dönemi, Stüdyo Albümleri, Syd Barrett Dönemi içinde yayınlandı ve , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin. Yorum yapın.

Yorum bırakın